De helende kracht van yoni yoga

Er komt steeds meer aandacht voor de yoni, maar wat is de yoni? En wat kan yoga betekenen voor de yoni? Elske Feitsma geeft in dit artikel een korte introductie over de helende kracht van yoni yoga.

 

Yoni is het Sanskriet woord voor de vrouwelijke geslachtsorganen, zowel de in- als uitwendige organen. Het woord ‘yoni’ omvat de eerbied en heiligheid van deze fysieke en energetische vrouwelijke tempel. Vanuit de tantra en tao, maar ook in de oude priesteressentempels, werd veel aandacht en zorg besteed aan de gezondheid en heling van de yoni. In onze hedendaagse maatschappij is de yoni vooral een seksueel ‘voorwerp’ en zijn veel vrouwen het innerlijke contact met hun yoni kwijt. De oude gebruiken en oefeningen komen echter steeds meer terug waardoor we als vrouw dieper kunnen helen en in onze kracht kunnen staan.

 

Levenskracht

Goed contact met je yoni is van essentieel belang voor je vrouwelijke welbevinden. Vrouwen slaan makkelijk (negatieve) energie en emoties op in de yoni waardoor plekken stijf, pijnlijk of gevoelloos worden wat op den duur voor bijvoorbeeld bekkenklachten of pijn bij het vrijen kan zorgen. Door vanuit zachtheid contact te maken met je yoni, kunnen spanningen losgelaten worden en kan de innerlijke kracht van de yoni weer stromen, wat bijzonder helend en transformerend is. Als je volledig in contact met je bekken en yoni leeft, voel je je geaard, stevig aanwezig in jezelf en vitaal. Je  seksuele levenskracht is meer voelbaar waardoor alle fysieke sensaties meer intensiteit krijgen.

Bij yoni yoga activeer je de energie in het bekkengebied waardoor blokkades verzachten en losgelaten worden. De aandacht ligt vooral op het bewustworden van jouw relatie met je yoni, het activeren van de energie en het wakker maken van dit krachtscentrum. Een soepele, energieke en krachtige yoni is een weldaad voor je vrouwelijkheid en door yoni yoga ervaar je de enorme levenskracht in je fysieke basis, in je bekken en yoni.

 

In de praktijk

De meditatie hiernaast is fijn om regelmatig te doen om het contact met je yoni te versterken. Naast de meditatie kun je enkele minuten je pc-spier (de bekkenbodemspier) activeren door die aan te spannen op de inademing en volledig te ontspannen op de uitademing. Je kunt staand, zittend of liggend je bekken kantelen; op de inademing kantel je naar achter, op de uitademing naar voren waarbij je je schaambot richting je navel trekt en je pc-spier licht aanspant. Een andere oefening is vanuit kleermakerszit met je bovenlichaam cirkelbewegingen maken waarbij je je aandacht op je yoni richt en je voorstelt dat je vanuit je yoni cirkelt. Veel liefdevolle aandacht, bewust contact en innerlijke afstemming is het mooiste geschenk voor jezelf en je yoni!

 

Meditatie

Ga op een rustige plek liggen of zitten. Maak contact met je lichaam en laat je ademhaling rustig en diep naar je buik gaan. Neem de tijd om helemaal aanwezig te komen in je lichaam voordat je verder gaat.

Stel dan je bekkenbodem voor als een lichte, gouden kom waar je vitale vrouwelijke organen in rusten. Laat alle spanning als vanzelf wegvloeien en laat het gouden licht door je hele onderbuik stralen. Ga met je aandacht langs de onderkant van de kom, van je rechter zitbotje, naar je stuitje, naar je linker zitbotje en daarna naar je schaambeen en weer terug naar je rechter zitbotje. Voel waar er zich spanning bevindt en adem daar naartoe. Laat alle oude energie en spanning los. En ontspan.

Ga vervolgens met je aandacht naar je yoni. Leg eventueel je handen op je yoni en voel de warmte van je handen. Vul je yoni met het zuivere gouden licht, de buitenkant en de binnenkant. Laat alle spanningen en oude energieën opgenomen en getransformeerd worden door dit licht. Bedank je yoni voor haar aanwezigheid in jouw vrouwelijke lichaam. Voel dankbaarheid voor haar gezondheid, en de energetische kracht. Blijf dit zolang doen als prettig voelt en keer dan weer langzaam terug met je aandacht naar de ruimte waar je je bevindt.

 

 

Meer lezen?

Chakra lifestyle

De authentieke vrouw

 

Dit artikel is eerder verschenen in de Yogakrant.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *